Naleśniki z jabłkami
Opublikowano: 10.03.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka, olej rzepakowy i soczyste jabłka – te składniki to podstawa naszych pysznych naleśników z jabłkami. Prosty przepis na smaczne śniadanie, które urzeka swoim zapachem i smakiem świeżych owoców, nic więcej nie potrzeba!
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt. (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Jabłko - 3 g (3 sztuki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, patelnia do naleśników, mikser, tarka
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj na gładką jednolitą masę za pomocą blendera.
- Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Starte jabłka wrzuć na patelnię i wymieszaj z cynamonem.
- Podsmażaj jabłka bez tłuszczu ok. 5 min.
- Jabłka ostaw do ostygnięcia.
- Do ciasta naleśnikowego dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj.
- Naleśniki smaży na beztłuszczowej patelni, obustronnie do zarumienienia.
- Usmażone placki posmaruj jabłkami i zawiń.
- Naleśniki podawaj posypane cynamonem.