Naleśniki z farszem ruskim
Opublikowano: 08.06.2022 r.
Ziemniaki, ser twarogowy chudy, cebula – to trio, które tworzy pyszny farsz ruski do naleśników. Ziemniaki gotujemy do miękkości, cebulkę podsmażamy na złoto, a potem mieszamy z twarogiem. Naleśniki robimy z mąki pszennej, jajek i mleka, smażymy je na oleju rzepakowym. To prosty i sycący przepis na obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Ser twarogowy chudy - 150 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 140 g
- Jajko - 3 szt.
- Mleko 2% - 190 ml
- Olej rzepakowy - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
- Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę i połącz je razem. Dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj cebulę. Przesmażaj do przyrumienienia. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj do ziemniaków.
- Do miski dodaj mąkę, jajko, mleko i odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż na nim naleśniki.
- Na gotowe naleśniki nałóż farsz i dobrze zawiń.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny