Naleśniki z dżemem
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka i woda gazowana to klucz do perfekcyjnego ciasta naleśnikowego. Dodaj jeszcze trochę oleju rzepakowego, a na koniec smaruj je dżemem porzeczkowym. To przepis na klasyczne naleśniki, które zawsze wychodzą pyszne i delikatne. Wystarczy tylko kilka prostych składników, by zaskoczyć domowników.
Składniki dla 17 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 150 g
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Woda gazowana - 250 ml
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Dżem porzeczkowy - 50 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 17
Będziesz potrzebować:
- mikser, rózga, miska, chochelka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli dodajemy do miski. Całość mieszamy za pomocą rózgi lub miksera tak długo, aż w cieśnie nie będzie grudek.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie naleśniki z obu stron na rumiany kolor.
- Podajemy je z dżemem porzeczkowym.
Komentarz dietetyka
Naleśniki mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk