Naleśniki z budyniem
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Jajko, mleko i olej rzepakowy – to najważniejsze składniki w przepisie na idealne naleśniki z budyniem. Z prostych składników wyczarujesz pyszne naleśniki, które polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Budyń w środku daje im delikatną konsystencję i niepowtarzalny smak.
Składniki dla 6 porcji:
- Budyń (proszek) - 40 g
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 200 ml (niecała szklanka)
- Olej rzepakowy - 30 ml
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, blender, miska
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki włóż do jednej miski i zblenduj za pomocą blendera na gładką masę.
- Ciasto pozostaw na kwadrans, żeby odpoczęło.
- Patelnie do naleśników dobrze rozgrzej na ogniu.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej ciasto naleśnikowe (w 6 partiach) i każdego naleśnika usmaż z dwóch stron na złocisty kolor.
- Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Naleśniki z budyniem to doskonała propozycja na posiłek podawany na słodko. Przepis ten nie wymaga użycia mąki.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny