Naleśniki z brokułami
Opublikowano: 22.01.2025 r.
Naleśniki z tego przepisu są idealne na szybki obiad czy codzienną kolację, łączą w sobie delikatność ciasta z wyrazistym smakiem nadzienia. Poznaj nasz prosty przepis.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 160 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Brokuły - 125 g (1/2 sztuki)
- Pieczarki - 250 g
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Ser Mozzarella - 120 g (1 kulka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski, dodaj mleko, jajko i odrobinę soli. Dodatkowo wlej olej i 3/4 szklanki wody gazowanej. Całość wymieszaj za pomocą rózgi.
- Usmaż naleśniki na patelni.
- Na osobnej patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
- Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu odparowania wody.
- Brokuły podzielone na różyczki ugotuj w wodzie do miękkości.
- Na usmażony naleśnik dodaj farsz, posyp całość serem i zawiń w rulon lub kopertę.
- Podgrzej naleśnik ponownie na patelni tak, aby ser się rozpuścił.
Komentarz dietetyka
Naleśniki z farszem możesz również zapiec w piekarniku.
~ Oliwia Gawron, dietetyk