Naleśniki z białym serem
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, mleko i ser twarogowy – to kluczowe składniki do zrobienia pysznych naleśników z białym serem. Ciasto na bazie mąki, jajek i mleka wychodzi idealnie puszyste, a nadzienie z delikatnego sera twarogowego dodaje im wyjątkowego smaku. Do tego truskawki jako wisienka na torcie!
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g (1 opakowanie)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Mleko 2% - 115 ml (1/2 szklanki)
- Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (3/4 szklanki)
- Śmietana 18% - 75 g (3 łyżki)
- Truskawki - 70 g (1 garść)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, miska, chochelka
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka. Następnie wsyp 1/2 łyżeczkę soli. Dodaj mleko, olej i 1/2 szklankę wody gazowanej. Połącz składniki za pomocą miksera.
- Mąkę przesiej i stopniowo dodaj do masy. Miksuj do czasu połączenia wszystkich składników. Masa powinna wyjść w miarę gęsta. Należy odstawić ją na 10 min.
- Do drugiej miski włóż twaróg. Rozdrobnij go za pomocą widelca. Dodaj śmietanę i jedno opakowanie cukru waniliowego. Całość dobrze wymieszaj.
- Patelnie nasmaruj masłem i dobrze rozgrzej. Nabieraj tyle masy, aby można było ją rozlać na całą powierzchnię patelni i naleśniki wyszły cienkie. Ciasto smaż na średnim ogniu. Po kilku minutach przerzuć na drugą stronę.
- Na usmażonych naleśnikach rozsmaruj farsz i dobrze zawiń.
- Gotowe naleśniki rozdziel na 4 porcje.
- Truskawki opłucz i usuń z nich szypułki. Dodaj je na naleśniki.