Naleśniki z białym serem

Opublikowano: 29.03.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, mleko i ser twarogowy – to kluczowe składniki do zrobienia pysznych naleśników z białym serem. Ciasto na bazie mąki, jajek i mleka wychodzi idealnie puszyste, a nadzienie z delikatnego sera twarogowego dodaje im wyjątkowego smaku. Do tego truskawki jako wisienka na torcie!
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g (1 opakowanie)
 - Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
 - Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
 - Mleko 2% - 115 ml (1/2 szklanki)
 - Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
 - Mąka pszenna typ 500 - 100 g (3/4 szklanki)
 - Śmietana 18% - 75 g (3 łyżki)
 - Truskawki - 70 g (1 garść)
 - Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
 - Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, miska, chochelka
 
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka. Następnie wsyp 1/2 łyżeczkę soli. Dodaj mleko, olej i 1/2 szklankę wody gazowanej. Połącz składniki za pomocą miksera.
 - Mąkę przesiej i stopniowo dodaj do masy. Miksuj do czasu połączenia wszystkich składników. Masa powinna wyjść w miarę gęsta. Należy odstawić ją na 10 min.
 - Do drugiej miski włóż twaróg. Rozdrobnij go za pomocą widelca. Dodaj śmietanę i jedno opakowanie cukru waniliowego. Całość dobrze wymieszaj.
 - Patelnie nasmaruj masłem i dobrze rozgrzej. Nabieraj tyle masy, aby można było ją rozlać na całą powierzchnię patelni i naleśniki wyszły cienkie. Ciasto smaż na średnim ogniu. Po kilku minutach przerzuć na drugą stronę.
 - Na usmażonych naleśnikach rozsmaruj farsz i dobrze zawiń.
 - Gotowe naleśniki rozdziel na 4 porcje.
 - Truskawki opłucz i usuń z nich szypułki. Dodaj je na naleśniki.