Naleśniki z bananami

Opublikowano: 28.07.2025 r.
Mąka pszenna, mleko i jajka to tylko niektóre z podstawowych składników, które sprawiają, że naleśniki z bananami są tak pyszne. Dodaj do tego jeszcze trochę oleju rzepakowego i cukru, a całość dopełnią pokrojone banany. Smak i prostota w jednym – idealne na śniadanie czy deser.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Mleko 2% - 200 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Cukier - 30 g (3 łyżki)
- Banan - 180 g (3 sztuki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajka.
- Wlej mleko i 1/2 szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj.
- Wsyp cukier i wlej odrobinę oleju. Połącz wszystkie składniki za pomocą rózgi.
- Naleśniki usmaż na patelni bez oleju.
- Gotowe naleśniki podawaj z bananami lub innymi ulubionymi owocami.
Komentarz dietetyka
Zamiast bananów, naleśniki możesz podawać z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się owoce jagodowe (truskawki, maliny, jagody)
~ Oliwia Gawron, dietetyk