Naleśniki w sosie pomarańczowym
Opublikowano: 16.01.2025 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka i cukier trzcinowy, to tylko część z tego, co sprawia, że naleśniki te są wyjątkowe. Do tego dochodzi intensywna skórka z pomarańczy i świeży sok z cytryny, które nadają sosowi owocowy twist. Smażone delikatnie na maśle, składniki tworzą niezwykle smakowite naleśniki w aromatycznym, pomarańczowym sosie.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 120 g
- Mleko 2% - 300 ml
- Jajko - 2 szt.
- Cukier trzcinowy - 5 g
- Masło - 20 g
- Skórka z pomarańczy - 40 g
- Pomarańcza - 230 g
- Sok cytrynowy - 20 ml
- Masło - 20 g (do sosu)
- Cukier trzcinowy - 20 g (do sosu)
- Przyprawy - cukier trzcinowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj jajko i mleko. Dobrze wymieszaj.
- Na patelni rozpuść masło i smaż na nim naleśniki. Pomarańczę obierz i wyfiletuj, z pozostałości po filetowaniu wyciśnij sok.
- Na osobnej patelni rozgrzej cukier oraz masło, kiedy cukier całkiem się roztopi i zbrązowieje, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny i pomarańczy, skórkę z pomarańczy. Całość dobrze wymieszaj do powstania jednolitego sosu.
- Cały czas podgrzewaj sos, dodając po jednym naleśniku na patelnię, tak by każdy był dobrze nasiąknięty sosem i złóż w chusteczkę. W ten sposób dodawaj kolejne naleśniki. Na końcu dodaj wyfiletowaną pomarańczę.
- Całość podgrzej do momentu, aż naleśniki wchłoną znaczną część sosu i lekko się skarmelizują.
- Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny