Naleśniki Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Mleko, mąka pszenna, jajka – to główne składniki, które będą ci potrzebne do przygotowania pysznych naleśników z Thermomixu. Wystarczy wymieszać wszystko, dodać odrobinę soli i oleju rzepakowego, a potem smażyć na złoty kolor.
Składniki dla 15 porcji:
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Mleko 2% - 400 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Sól - 3 g (szczypta)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników, thermomix
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa wlej olej, dodaj mleko, 200 g wody, jajka, mąkę i szczyptę soli.
- Wszystko razem zmiksuj przez 20 sekund / obroty 4.
- Odczekaj około 20 minut, aż ciasto zgęstnieje.
- Ponownie zmiksuj przez 20 sekund / obroty 4.
- Dokładnie rozgrzej patelnie do naleśników.
- Wlej porcję ciasta na patelnie (mniej więcej połowę łyżki wazowej) i smaż, aż brzegi ciasta lekko się uniosą, a naleśnik przestanie przywierać do patelni.
- Delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około minutę.
- Powtarzaj czynność, aż do wykorzystania całego ciasta na naleśniki.
Komentarz dietetyka
Dania przygotowane w domu być może są pracochłonne, ale mamy pewność, że użyte składniki są najwyższej jakości.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk