Naleśniki szpinakowe
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Mleko, jajka, mąka i szpinak – to kombinacja, która sprawia, że zwykłe naleśniki stają się kolorowe i pełne smaku. Woda gazowana dodaje im lekkości, a olej rzepakowy zapewnia delikatną konsystencję. Te naleśniki szpinakowe to prosty sposób na wprowadzenie więcej zieleniny do codziennej diety w fajny i smaczny sposób.
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Woda gazowana - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 225 g
- Szpinak - 100 g
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka stołowa)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, blender
Przepis krok po kroku
- Szpinak umyj i osusz.
- Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj szpinak i składniki miksuj dłuższą chwilę, do momentu otrzymania gładkiej masy.
- Następnie do blendera dodaj mąkę, jajka olej, szczyptę soli oraz wodę. Składniki zmiksuj, aby otrzymać jednolite i gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.
- Ciasto na naleśniki odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partie ciasta z dwóch stron (do całkowitego ścięcia masy).
- Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Naleśniki szpinakowe to doskonała propozycja na podstawę do przygotowania pysznego obiadu. Szpinak wykorzystany do przygotowania dania stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny