Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem
Opublikowano: 10.03.2021 r.
Piersi kurczaka, kukurydza, fasola i przecier pomidorowy tworzą wyjątkowe połączenie w naleśnikach po meksykańsku z kurczakiem! Do tego dochodzą świeża cebula, czosnek i marynowane pieczarki, które dodają daniu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Sycące i pełne smaków naleśniki na pewno zachwycą każdego miłośnika kuchni meksykańskiej!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (szklanka)
- Mleko 1,5% - 250 ml (szklanka)
- Jajko - 2 szt. (2 jaja klasy M)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Cebula - 50 g (jedna średniej wielkości)
- Czosnek - 10 g (dwa ząbki)
- Kukurydza konserwowa - 285 g (Puszka po odsączeniu)
- Fasola konserwowa - 240 g (Puszka po odsączeniu)
- Pieczarki marynowane - 100 g
- Przecier pomidorowy z solą - 260 g (200 g, pół kartonu, szklanka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 filety)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kumin, oregano, papryka ostra, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia do naleśników
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczaka zmielić lub kupić gotowe mielone.
- Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dwa całe ząbki czosnku. Delikatnie podduś, dodaj mięso i pokrojone pieczarki, w trakcie smażenia dodaj pół łyżeczki papryki słodkiej, dużą szczyptę kuminu, kolendry, oregano, papryki ostrej, soli oraz pieprzu. Następnie dodaj przecier pomidorowy, odsączoną i wypłukaną fasolę czerwoną oraz odsączoną kukurydzę. Całość duś około 10 minut aż przecier pomidorowy zgęstnieje.
- Do miski przesyp mąkę, dodaj jajka, mleko, dużą szczyptę soli oraz około 3/4 szklanki ciepłej wody. Ciasto miksuj minimum 5 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oleju.
- Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej teflonowej lub żeliwnej patelni. Wylej na patelnię około chochelki ciasta, ilość powinna być taka aby po wylaniu, obracając patelnią ciasto pokryło całą jej powierzchnię. Naleśniki przewracaj dopiero gdy boki zaczną delikatnie odchodzić od powierzchni patelni. Z podanej porcji powinno wyjść 10 naleśników.
- Na naleśnika połóż porcję farszu. Możesz zwinąć w rulonik, złożyć na pół lub w ćwiartkę. Naleśniki możesz zapiec posypane serem cheddar.