Naleśniki po meksykańsku
Opublikowano: 07.03.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe, czerwona fasola i kukurydza konserwowa to główne składniki naleśników po meksykańsku. Dodaj do tego cebulę, czosnek oraz przecier pomidorowy z solą i masz receptę na pyszne, sycące danie! Wszystko otulone cienkim naleśnikiem. Na koniec posyp serem gouda, który dopełni całość smakiem.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 130 g (1 szklanka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki - 2 łyżki do ciasta naleśnikowego i 1 do farszu)
- Mięso mielone wieprzowe - 300 g
- Fasola konserwowa - 240 g (1 puszka fasoli, po odsączeniu. Najlepiej będzie pasowała czerwona fasola.)
- Kukurydza konserwowa - 220 g (1 puszka po odsączeniu)
- Cebula - 200 g (1 duża)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przecier pomidorowy z solą - 200 g
- Ser gouda - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, zioła prowansalskie, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, robot kuchenny
Przepis krok po kroku
- Dokładnie wymieszaj ze sobą jajka, mąkę, mleko, 0,5 szklanki wody, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Następnie przejdź do
- Na suchej patelni smaż naleśniki z obu stron.
- W trakcie smażenia zacznij przygotowywać farsz meksykański. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na rozgrzanej patelni, z 1 łyżką oleju, i dodaj posiekany czosnek.
- Dodaj mięso mielone, 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki, przyprawy (szczyptę soli i pieprzu, po 1 łyżeczce ostrej papryki, słodkiej papryki i ziół prowansalskich) i wymieszaj. Smaż około 5 minut.
- Na patelnie z mięsem wlej przecier pomidorowy i wymieszaj.
- Odsącz fasolę i kukurydzę, opłucz je pod bieżącą wodą na sitku, wsyp na patelnię i smaż przez około 5 minut na wolnym ogniu.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Przygotowany farsz nałóż na naleśniki, zwiń je w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Posyp naleśniki startym serem i piecz przez około 15 minut.
- Podawaj ze świeżą bazylią lub natką pietruszki.