Naleśniki na słono
Opublikowano: 11.03.2021 r.
Mąka pszenna, mleko i jajka to składniki, które tworzą bazę idealnych naleśników na słono. Delikatne ciasto z mąki pszennej typu 450 w połączeniu z mlekiem 1,5% i świeżymi jajkami zapewni naleśnikom odpowiednią konsystencję i smak. Te podstawowe składniki stanowią fundament, do którego możesz dodać swoje ulubione nadzienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 130 g (Szklanka)
- Mleko 1,5% - 250 ml (Szklanka)
- Jajko - 2 szt. (Klasa M)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj mąkę, 3/4 szklanki wody, mleko, jaja oraz dużą szczyptę soli. Miksuj, zaczynając o najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększając do najwyższych, około 5 minut.
- Naleśniki smaż na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej olejem.
- Wylej około chochelki ciasta, tyle aby obracając patelnią, ciasto pokryło całą jego powierzchnię.
- Smaż naleśniki na małym ogniu. Przewracaj w momencie kiedy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni. Dzięki temu w trakcie przewracania nie będą się rozrywać.