Naleśniki na słodko
Opublikowano: 10.03.2021 r.
Mąka pszenna, mleko i jajka to podstawowe składniki, które tworzą perfekcyjne naleśniki na słodko. Wystarczy szklanka mąki, szklanka mleka oraz dwa jajka, by wyczarować puszyste i delikatne ciasto. Do tego dodajemy trochę oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, aby uzyskać idealną konsystencję. Ser twarogowy i świeże truskawki nadają naszym naleśnikom niepowtarzalnego smaku.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt. (2 sztuki)
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 20 ml (2 łyżki)
- Ser twarogowy chudy - 400 g
- Jogurt naturalny - 30 ml (3 łyżki)
- Truskawki - 450 g
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia do naleśników, blender
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj na gładką jednolitą masę za pomocą blendera.
- Twaróg przełóż do głębokiego talerza, dodaj cukier z wanilią, jogurt i rozgnieć widelcem.
- Do ciasta naleśnikowego dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj.
- Naleśniki smaży na beztłuszczowej patelni, obustronnie do zarumienienia.
- Usmażone placki posmaruj twarożkiem i zawiń.
- Truskawki umyj i pokrój na połówki.
- Naleśniki podawaj posypane cynamonem i truskawkami.