Naleśniki na maślance

Opublikowano: 28.06.2025 r.
Mąka pszenna, maślanka i jajko - to właśnie te składniki są kluczowe w naszym przepisie na pyszne naleśniki na maślance. Delikatnie puszyste i miękkie dzięki maślance, te naleśniki staną się Twoim nowym ulubieńcem w kuchni. Szybkie i proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie lub deser.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 200 g
- Maślanka 1% - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 30 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, mikser
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, cukier, jajko, olej oraz maślankę.
- Ciasto energicznie wymieszaj, aby nie pozostały grudki (możesz użyć miksera).
- Ciasto naleśnikowe w porcjach usmaż z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni (możesz delikatnie posmarować ją olejem).