Naleśniki na kefirze
Opublikowano: 16.03.2021 r.
Mąka pszenna, kefir i jajko – to trio, które stanowi podstawę rewelacyjnych naleśników na kefirze. Połączenie kefiru z mąką i jajkiem tworzy delikatne, puszyste ciasto, które jest świetne zarówno na słodko, jak i na słono. Wystarczy dodać trochę sody oczyszczonej, aby uzyskać dodatkową lekkość i sprężystość.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Kefir - 350 g (1,5 szklanki)
- Jajko - 1 szt. (1 sztuka)
- Soda oczyszczona - 2 g (0,5 łyżeczki)
- Ser twarogowy chudy - 150 g
- Jogurt naturalny - 30 ml (3 łyżki)
- Maliny - 500 g
- Przyprawy - cukier puder, cynamon
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę, kefir, jajko, pół szklanki wody, jajko, olej i sodę przełóż do miski.
- Całość zmiksuj mikserem lub wymieszaj trzepaczką na gładką, jednolitą masę.
- Ciasto odstaw ma 15 min.
- W tym czasie przygotuj farsz - ser twarogowy rozgnieć widelcem z jogurtem.
- Rozgrzej patelnię.
- Porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię.
- Smaż bez tłuszczu, obustronnie do zarumienienia.
- Przygotowany twarożek nakładaj na usmażone placki.
- Zawiń naleśniki.
- Podawaj posypane cynamonem i malinami.