Naleśniki gryczane

Opublikowano: 19.07.2025 r.
Mąka gryczana, mleko i jajka - to trójca, która rządzi w przepisie na pyszne naleśniki gryczane. Wystarczy jeszcze dodać trochę oleju rzepakowego, żeby całość wyszła idealnie. Super pomysł na zdrowe śniadanie czy szybki obiad, niezależnie od tego, czy wolisz je na słodko, czy na słono.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka gryczana - 180 g (Szklanka)
- Mleko 1,5% - 125 ml (Pół szklanki)
- Jajko - 3 szt. (3 sztuki klasy M)
- Olej rzepakowy - 12 ml (Łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników, mikser
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesyp do miski, dodaj szklankę wody, pół szklanki mleka, jajka, dużą szczyptę soli i łyżkę oleju. Całość miksuj 5 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wylej pół chochelki ciasta, rozprowadź po powierzchni patelni. Przewracaj dopiero gdy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni.