Naleśniki budyniowe
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Jajka, mleko i proszek budyniowy to trio, bez którego ten przepis na naleśniki budyniowe by nie istniał. Do tego dodajemy mąkę pszenną, odrobinę cukru i oleju rzepakowego, aby całość miała świetną konsystencję i smak. Dzięki budyniowi, naleśniki zyskują wyjątkową delikatność i aromat, który trudno porównać z czymkolwiek innym.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Mleko 2% - 200 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 75 g
- Cukier - 50 g
- Budyń (proszek) - 80 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj jajka, mleko, olej, cukier i proszek budyniowy na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu.
- Używając małej chochli, nałóż ciasto naleśnikowe na gorącą patelnię, przechylając patelnię tak, aby dolna powierzchnia była równomiernie pokryta.
- Smaż na średnim ogniu przez 1-2 minuty na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny