Naleśniki biszkoptowe
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, mleko i woda gazowana – to właśnie te składniki sprawią, że naleśniki biszkoptowe będą puszyste i smakowite. Dzięki mące pszennej zyskują one odpowiednią strukturę, jajka dają im sprężystość, a mleko i woda gazowana sprawiają, że są lekkie i delikatne. To idealny przepis na śniadanie lub deser!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 30 g
- Mleko 2% - 250 ml
- Woda gazowana - 150 ml
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel do osobnych miseczek.
- Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj do nich na zmianę mleko i wodę, cały czas mieszając. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj mikserem.
- W osobnej misce ubij na sztywno pianę z białek. Połącz ją z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki.
- Rozgrzej porządnie patelnię i smaż na niej niewielkie porcje ciasta, rozsmarowane na całej powierzchni patelni. Naleśniki powinny być rumiane.
- Naleśniki podawaj z ulubionym nadzieniem.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny