Naleśniki amerykańskie
Opublikowano: 06.03.2021 r.
Mąka pszenna, jajko, mleko i soda oczyszczona to kluczowe składniki, które sprawiają, że naleśniki amerykańskie są takie fluffy i pyszne. Do tego odrobina masła dla dodatkowego smaku i tekstury.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1,5 szklanki)
- Jajko - 1 szt. (1 sztuka)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Soda oczyszczona - 10 g (2 łyżeczki)
- Masło - 10 g (2 łyżeczki)
- Truskawki - 100 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko i sodę do uzyskania jednolitej masy.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Porcje ciasta wylewaj na patelnię i smaż placki obustronnie do złocistego koloru.
- Placki podawaj posypane cukrem pudrem z truskawkami.