Naleśniki
Opublikowano: 27.04.2022 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka i olej rzepakowy – to kluczowe składniki, dzięki którym wyjdą wam najlepsze naleśniki pod słońcem. Świetnie sprawdzą się na słodko i na wytrawnie. Z dodatkiem wody gazowanej ciasto będzie lekkie i puszyste. Szykujcie patelnie, bo czas na naleśnikowe szaleństwo!
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 275 g
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Woda gazowana - 250 ml
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- mikser, rózga, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki, w tym szczyptę soli, dodaj do miski.
- Całość miksuj mikserem, aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek.
- Na rozgrzaną, dobrej jakości patelnię (bez tłuszczu) wylewaj porcje ciasta i smaż na złocisty kolor z obu stron cienkie naleśniki. Jeśli jest taka konieczność, możesz smażyć na dodatkowym oleju.
- Gotowe naleśniki podawaj z wybranymi dodatkami. Mogą być na słodko i na słono.
Komentarz dietetyka
Naleśniki mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości