Naleśnik z parówką i serem
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Mleko, mąka pszenna, jajka, parówki i ser żółty – te składniki to podstawa przepisu na naleśnik z parówką i serem. Połącz składniki na ciasto naleśnikowe, usmaż cienkie placki, a następnie nadziej je parówkami i serem. Proste i pyszne danie, które zadowoli każdego głodomora!
Składniki dla 6 porcji:
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Parówki - 120 g (6 sztuk)
- Ser żółty - 60 g (6 plastrów)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito, połącz z mlekiem i jajkiem.
- Dokładnie wymieszaj dodając szklankę wody.
- Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję bez grudek.
- Usmaż naleśniki na patelni z rozgranym olejem rzepakowym.
- W usmażone naleśniki zawiń parówkę z plasterkiem sera.
- Zawinięte naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piecu do momentu rozpuszczenia sera.
Komentarz dietetyka
Zamiast sera żółtego możesz użyć mozzarelli.
~ Oliwia Gawron, dietetyk