Naleśnik bezglutenowy
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa, mąka kukurydziana, mleko i jajka to główne składniki bezglutenowego naleśnika. Dzięki takiej kombinacji składników ciasto jest delikatne i elastyczne, a jednocześnie sycące. Olej rzepakowy dodaje mu odpowiedniej wilgotności, a cukier lekko osładza, tworząc idealną bazę do ulubionych dodatków.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 50 g
- Mąka ziemniaczana - 15 g (1 łyżka)
- Mąka kukurydziana - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (2 łyżka)
- Mleko 2% - 300 ml
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 5 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wsyp mąki, wbij jajka i wlej mleko.
- Dodaj szczyptę soli i cukier.
- Całość dokładnie wymieszaj rózgą.
- Ciasto odstaw na 20 minut.
- Na patelni rozgrzej olej i wlewaj chochlą partię ciasta.
- Smaż po 2 minuty z każdej strony, tak by były rumiane.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będzie odpowiednia dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny