Naked cake
Opublikowano: 25.08.2022 r.
Naked cake to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest bardzo popularne na przyjęciach weselnych oraz podczas imprez urodzinowych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 100 g (pół szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Jajko - 7 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Mascarpone - 250 g
- Truskawki - 400 g
- Borówka amerykańska - 250 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich 150 g cukru i ubijaj, aż masa będzie błyszcząca.
- Cały czas miksując, dodawaj po 1 żółtku.
- Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie.
- Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną.
- Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piecz 40-45 minut.
- Wystudź w otwartym piekarniku.
- Wystudź w otwartym piekarniku.
- Podziel biszkopt na dwa blaty.
- W misce umieść śmietanę i mascarpone.
- Dodaj 50g cukru i ubij na sztywną pianę.
- Przełóż blaty ciasta kremem i wierzch udekoruj owocami.
- Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Naked cake to domowy słodki tort zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny