Naked cake
Opublikowano: 25.08.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, jajka, śmietanka kremowa, mascarpone, truskawki i borówki amerykańskie – to kluczowe składniki dla słynnego naked cake. To ciasto łączy delikatność i lekkość biszkoptu z kremową pianką serowo-śmietankową, a owoce dodają mu wyrazistego smaku i świeżości.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 100 g (pół szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Jajko - 7 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Mascarpone - 250 g
- Truskawki - 400 g
- Borówka amerykańska - 250 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich 150 g cukru i ubijaj, aż masa będzie błyszcząca.
- Cały czas miksując, dodawaj po 1 żółtku.
- Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie.
- Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną.
- Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piecz 40-45 minut.
- Wystudź w otwartym piekarniku.
- Wystudź w otwartym piekarniku.
- Podziel biszkopt na dwa blaty.
- W misce umieść śmietanę i mascarpone.
- Dodaj 50g cukru i ubij na sztywną pianę.
- Przełóż blaty ciasta kremem i wierzch udekoruj owocami.
- Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Naked cake to domowy słodki tort zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny