Nadziewane pieczarki
Opublikowano: 18.09.2022 r.
Mięso mielone, pieczarki, cebula, ser mozzarella i natka pietruszki - oto składniki, które sprawią, że nasze nadziewane pieczarki staną się prawdziwym hitem na każdej imprezie. Soczyste kapelusze wypełnione aromatycznym nadzieniem z mielonego mięsa i delikatnie rozpuszczonym serem zachwycą każdego. Dodatek świeżej natki pietruszki doda potrawie lekkości i koloru.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 150 g
- Pieczarki - 450 g (25 sztuk)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ser Mozzarella - 60 g (1/2 sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g (10 łyżek)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Pieczarki bardzo dokładnie umyj. Usuń nóżki i drobno posiekaj.
- Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso, posiekane nóżki pieczarek, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj ok. 5 minut.
- Pieczarki nafaszeruj nadzieniem z patelni.
- Ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. 10 min przed końcem pieczenia posyp tartą mozzarellą.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność posiłku wybierz mięso drobiowe oraz mozzarellę w wersji light.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk