Nachosy z tortilli

Opublikowano: 25.04.2022 r.
Tortille, awokado i pomidory to zestaw, które zamienią każdą pospolitą przekąskę w nachosową ucztę na poziomie mistrzowskim. Tortille posłużą jako chrupiąca baza, awokado da kremową nutę, a pomidory dodadzą odrobinę świeżości. Wszystko to skąpane w oliwie i podsmażone cebulką – brzmi dobrze, prawda?
Składniki dla 6 porcji:
- Tortilla - 300 g
- Cebula - 100 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 60 ml (6 łyżek stołowych)
- Awokado - 230 g (1 średnia sztuka)
- Pomidor - 300 g (2 średnie sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, curry, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Tortille pokrój w trójkąty.
- Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skrop olejem rzepakowym.
- Piecz nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 5-6 minut.
- Tortille posyp papryką słodką, ostrą oraz curry.
- Awokado przetnij na pół i usuń z niego pestkę.
- Wydrąż miąższ łyżką i umieść w misce.
- Rozdrobnij widelcem.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj bardzo drobno.
- Pomidora pokrój w kostkę.
- Dodaj do awokado cebulę, czosnek i pomidora.
- Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Podawaj nachosy z pastą z awokado i pomidora.
Komentarz dietetyka
Nachosy z tortilli to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które podnoszą szybko poziom glukozy we krwi. Nachosy przygotowane w domu nie zawierają tak dużej ilości kalorii i konserwantów co sklepowe wyroby.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny