Nachos
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Mąka kukurydziana, mąka pszenna i oliwa z oliwek – te trzy składniki to tajemnica pysznych nachos. Proste w przygotowaniu, a przy tym obłędnie chrupiące. Dodaj swoje ulubione dipy i przekąska gotowa! Przygotowanie domowych nachos jest łatwe i szybkie, a efekt zdecydowanie zadowoli każdego fana kuchni meksykańskiej.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka kukurydziana - 200 g
- Mąka pszenna typ 550 - 100 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, sitko
Przepis krok po kroku
- Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiej do jednej miski. Dodaj do nich 1 szklankę gorącej wody i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą widelca, następnie zagnieć całość.
- Ciasto odstaw na pół godziny, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Całość wyłóż na blat i porządnie rozwałkuj. Z ciasta powycinaj trójkąty.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej trójkąty. Posyp je solą i papryką.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa przekąska, jednak nie będzie odpowiednia dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny