Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym

Opublikowano: 05.09.2023 r.
Mięso mielone wieprzowe, makaron muszelki, pomidory w puszce i ser parmezan – to tylko niektóre z głównych składników, które tworzą pyszne i sycące danie, jakim są muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym. Idealne na obiad, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego i smakowitego.
Składniki dla 5 porcji:
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Wino białe wytrawne - 60 ml (ćwierć szklanki)
- Makaron muszelki - 250 g
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Masło - 40 g
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Musztarda - 10 g
- Ser parmezan - 60 g (tarty)
- Przyprawy - tymianek, oregano, pieprz cayenne
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 20x30 cm
Przepis krok po kroku
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek oraz płaską łyżeczkę tymianku.
- Następnie dodaj mięso mielone i smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Mięso mielone dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Do mięsa dodaj wino białe, podsmaż przez kolejne 3 minuty i zdejmij z palnika.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Następnie odcedź go z wody i ułóż na półmisku.
- W garnuszku roztop masło, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi do powstania złotej zasmażki.
- Następnie zasmażkę odstaw z ognia i stopniowo dodawaj do niej mleko, ciągle mieszając masę.
- Sos beszamelowy postaw z powrotem na palniku i ciągle mieszając, gotuj go przez około 4 minuty (sos powinien być jednolity i gęsty).
- Do sosu beszamelowego dodaj musztardę, pół łyżeczki pieprzy cayenne oraz szczyptę soli i pieprzu. Sos dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, dodaj połowę parmezanu i ponownie wymieszaj.
- Wylej do blaszki pomidory z puszki, dopraw je do smaku solą, pieprzem oraz oregano i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut.
- W tym czasie nadziej muszle mięsem mielonym.
- Muszle nadziewane ułóż na podgrzanych pomidorach i nałóż na nie sos beszamelowy. Całość posyp pozostałym parmezanem.
- Muszle piecz w piekarniku jeszcze 20 minut.
- Gotowe danie podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Potrawa najlepiej smakuje podana na ciepło.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny