Musaka z ziemniakami
Opublikowano: 23.06.2023 r.
Mięso mielone wołowe, bakłażan, ziemniaki, przecier pomidorowy i czerwone wino – to kluczowe składniki, które składają się na smakowitą musakę z ziemniakami. Ta klasyczna grecka zapiekanka łączy w sobie warstwy soczystego mięsa, delikatnych warzyw i aromatycznego sosu, tworząc idealne danie na obiad czy kolację.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Bakłażan - 400 g (2 średnia sztuki)
- Ziemniaki średnie - 400 g (5 średnich sztuk)
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g (2 szklanki)
- Koncentrat pomidorowy - 30 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Wino czerwone wytrawne - 125 g (pół szklanki)
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Masło - 30 g
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia grillowa, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miska, rondelek, patelnia, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Bakłażana umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Następnie przełóż go do miski, zasyp odrobiną soli i odstaw na 15 minut. Po tym czasie bakłażany umyj i osusz na ręczniku papierowym.
- Tak przygotowane bakłażany grilluj na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron.
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ziemniaki wyciągnij z wody, pozostaw do ostudzenia i pokrój w plastry.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.
- Na patelnię dodaj mięso i smaż chwilę.
- Następnie do mięsa dodaj wino, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 40 minut.
- Masło roztop w rondelku, dodaj do niego mąkę i podgrzewaj przez chwilę. Następnie wąskim strumieniem wlej mleko, dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej i cały czas mieszając, przygotuj gęsty sos beszamelowy.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż naprzemiennie warstwę bakłażana, ziemniaków, sosu mięsnego oraz beszamelu. Jako ostatnią warstwę ułóż bakłażan oraz sos beszamelowy.
- Musakę z ziemniakami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
- Gotowe danie podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Musaka z ziemniakami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Bakłażan oraz ziemniaki wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny