Musaka

Opublikowano: 14.05.2021 r.
Bakłażan, mięso mielone wieprzowo-wołowe, przecier pomidorowy bez soli, wino czerwone wytrawne i ser Feta – to najważniejsze składniki musaki. Ta sycąca zapiekanka z warzywami, mięsem i aromatycznym sosem na bazie wina i pomidorów, podkręcona słoną nutą sera Feta, to klasyk greckiej kuchni. Idealna do podania na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi.
Składniki dla 8 porcji:
- Bakłażan - 480 g (2 sztuki)
 - Cukinia - 1200 g (3 sztuki)
 - Oliwa z oliwek - 70 ml (6 łyżek)
 - Cebula - 200 g (2 sztuki)
 - Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1000 g (2 opakowania)
 - Przecier pomidorowy bez soli - 500 g (1 opakowanie)
 - Wino czerwone wytrawne - 100 g (0,4 szklanki)
 - Mleko 1,5% - 600 ml (2.4 szklanki)
 - Masło - 120 g (0.6 opakowania)
 - Mąka pszenna typ 500 - 100 g (0.8 szklanki)
 - Ser Feta - 200 g (1 opakowanie)
 - Żółtko jajka - 2 szt.
 - Przyprawy - sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
 
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, rózga, drewniana łyżka
 
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej patelnię grillową.
 - Bakłażany i cukinię pokrój w plastry, posól i zgrilluj z obu stron.
 - W garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
 - Dodaj drobno posiekane cebule i zeszklij.
 - Do cebuli dodaj mięso mielone i dokładnie je podsmaż rozdrabniając łyżką drewnianą.
 - Dodaj przecier pomidorowy, wino czerwone, szczyptę cynamonu, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu oraz żółtka.
 - Gotuj sos około 20 minut na małym ogniu.
 - W drugim rondelku rozpuść masło. Dodaj sporą szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę.
 - Mąkę podsmaż aż będzie złota i dolej mleko (koniecznie w temperaturze pokojowej, może być lekko podgrzane). Energicznie mieszaj rózgą aż będzie gładki i gęsty.
 - Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż wszystkie plastry bakłażana, a na nich cukinii. Wylej sos pomidorowy, a na sos wylej beszamel. Pokrusz ser feta na wierzch.
 - Musakę piecz 45 mint w temperaturze 180 stopni.