Mus z gruszek
Opublikowano: 27.09.2021 r.
Gruszki i jabłka to idealna baza na pachnący, owocowy mus. Z tego przepisu dowiesz się, jak przekształcić 10 soczystych gruszek i 5 dużych jabłek w kremowy, zdrowy deser, który z pewnością zachwyci każdego łasucha. Przygotowanie jest proste, a efekt zaskakująco pyszny!
Składniki dla 15 porcji:
- Gruszka - 2000 g (10 średnich sztuk)
- Jabłko - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Przyprawy - sok z cytryny
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Gruszki i jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Owoce włóż do garnka i zalej 1/3 szklanki wody. Następnie owoce zagotuj, dodaj do nich sok z jednej cytryny i gotuj do momentu, aż owoce będą miękkie.
- Następnie gorącym mus przełóż do czystych słoików, zakręć je i pasteryzuj je przez około 15 minut.
- Gotowe słoiki z musem możesz przechowywać przez kilka miesięcy.
Komentarz dietetyka
Mus z gruszek to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin, których podaż w sezonie zimowym może być ograniczona.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny