Mus kokosowy
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Mus kokosowy to doskonała propozycja na pyszny deser. Mus na bazie mleczka kokosowego z dodatkami sprawdzi się także jako krem do ciasta. Koniecznie wypróbuj.
Składniki dla 10 porcji:
- Mascarpone - 600 g
- Wiórki kokosowe - 400 g (2 szklanki)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (niepełna szklanka)
- Mleczko kokosowe - 350 ml
- Cukier - 250 g
- Limonka - 100 g (2 średnie sztuki)
- Truskawki - 300 g
- Maliny - 300 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, pucharki
Przepis krok po kroku
- Wiórki kokosowe namocz w mleku kokosowy i pozostaw na noc.
- W misce umieść wiórki z mlekiem, dodaj śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodaj cukier i ubij na sztywną masę.
- Zetrzyj skórkę z limonki i dodaj do musu.
- Mus przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
- Mus podawaj z pokrojonymi truskawkami, malinami w całości oraz listkami mięty.
Komentarz dietetyka
Mus kokosowy to słodki deser zawierający dużą ilość tłuszczu. Cukier dodany do musu możesz zastąpić słodzikiem takim jak ksylitol czy erytrytol. Musu nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny