Mus kokosowy
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Mascarpone, wiórki kokosowe i śmietanka kremowa to kluczowe składniki, które sprawiają, że mus kokosowy jest bajecznie kremowy i nie do pobicia. Dopełnia go mleczko kokosowe, które nadaje mu tropikalny smak. Całość można udekorować świeżymi truskawkami i malinami, aby dodać odrobinę kwaskowatości i koloru.
Składniki dla 10 porcji:
- Mascarpone - 600 g
- Wiórki kokosowe - 400 g (2 szklanki)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (niepełna szklanka)
- Mleczko kokosowe - 350 ml
- Cukier - 250 g
- Limonka - 100 g (2 średnie sztuki)
- Truskawki - 300 g
- Maliny - 300 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, pucharki
Przepis krok po kroku
- Wiórki kokosowe namocz w mleku kokosowy i pozostaw na noc.
- W misce umieść wiórki z mlekiem, dodaj śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodaj cukier i ubij na sztywną masę.
- Zetrzyj skórkę z limonki i dodaj do musu.
- Mus przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
- Mus podawaj z pokrojonymi truskawkami, malinami w całości oraz listkami mięty.
Komentarz dietetyka
Mus kokosowy to słodki deser zawierający dużą ilość tłuszczu. Cukier dodany do musu możesz zastąpić słodzikiem takim jak ksylitol czy erytrytol. Musu nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny