Mus czekoladowy

Opublikowano: 12.06.2021 r.
Czekolada gorzka, jajko i śmietanka kremowa 30% – to tylko kilka wyjątkowych składników, które sprawiają, że ten mus czekoladowy smakuje obłędnie. Połączenie intensywnego smaku czekolady i delikatności śmietanki tworzy deser, którego trudno się oprzeć. Idealny na każdą okazję i dla każdego łasucha!
Składniki dla 2 porcji:
- Czekolada gorzka - 100 g (pół kostki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 30 g (1 łyżka)
- Jajko - 1 szt. (1 sztuka)
- Masło - 25 g
- Śmietanka kremowa 30% - 65 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj dodatkowo 1 łyżkę wrzątku.
- Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka ubij z ksylitolem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Podczas ubijania dodaj wrzątek (powoli) cały czas miksując (jeszcze przez chwilę).
- Dodaj roztopioną, ostudzoną czekoladę i wymieszaj trzepaczką.
- Dodaj połowę ubitej śmietany i szybko wymieszaj do powstania gładkiej masy.
- Dodaj resztą śmietanki i powoli wymieszaj.
- Dodaj ubite białko (podziel na dwie porcje). Za każdym razem delikatnie wymieszaj trzepaczką.
- Mus przełóż do salaterek i schładzaj minimum 3 godziny.
Komentarz dietetyka
Ze względu na wykorzystanie surowych jajek mus czekoladowy nie będzie odpowiedni dla kobiet w ciąży i osób z osłabioną odpornością.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk