Mus chałwowy
Opublikowano: 12.03.2022 r.
Chałwa, śmietanka kremowa, konfitura wiśniowa i mascarpone – to cztery główne składniki, które tworzą niebiańsko pyszny mus chałwowy. Ten prosty deser łączy w sobie kremową konsystencję z wyjątkowym smakiem chałwy i delikatną słodyczą wiśniowej konfitury. Idealny na każdą okazję!
Składniki dla 2 porcji:
- Chałwa - 75 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Konfitura wiśniowa - 100 g
- Mascarpone - 125 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Posiekaj drobno nożem chałwę.
- Zmiksuj serek mascarpone z chałwą.
- Gdy składniki się połączą, dolewaj powoli śmietankę.
- Miksuj, aż konsystencja będzie gęsta (ubita).
- Gotowy mus przełóż do ozdobnej miseczki warstwowo: mus, konfitura (do wykorzystania składników).
- Deser wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Komentarz dietetyka
Przepis składa się głównie z tłuszczu. Jest to przepis wysokokaloryczny, a ma małą objętość. Osoby ograniczające kilokalorie muszą uważać na ilość deseru.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości