Murzynek z mikrofali
Opublikowano: 11.04.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, śmietanka kremowa, kakao i czekolada gorzka - z tych składników przygotujesz błyskawiczny murzynek z mikrofali! To prosty i szybki sposób na czekoladowe ciasto, które zadowoli Twoje podniebienie. Kilka minut w mikrofali i gotowe! Idealny na niespodziewane zachcianki na coś słodkiego.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (1,5 szklanki)
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Śmietanka kremowa 30% - 180 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (6 płaskich łyżek stołowych)
- Czekolada gorzka - 80 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka mikrofalowa, łyżka, kubek z uchem w stylu retro
Przepis krok po kroku
- Do kubków wbij jajko, dodaj po 2 łyżki mąki pszennej, wlej 30 ml śmietany, dodaj 2 łyżeczki cukru i wymieszaj.
- Na koniec dodaj łyżeczkę kakao i odrobinę proszku do pieczenia i wymieszaj składniki dokładnie.
- W środek ciasta wetknij kostkę czekolady.
- Wstaw do mikrofali i ustaw ją na 3 minuty.
- Ciasto jest gotowe do spożycia.
Komentarz dietetyka
Murzynek z mikrofali to domowe ciasto zawierające dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę ze względu na dużą zawartość węglowodanów prostych. Ciasto nie zawiera dużej ilości kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny