Murzynek z dżemem
Opublikowano: 18.02.2022 r.
Mąka pszenna, mleko, kakao, cukier, dżem śliwkowy, jajka i olej rzepakowy – te składniki grają pierwsze skrzypce w naszym przepisie na murzynka z dżemem. Wyobraź sobie ten mięciutki, czekoladowy wypiek z nutą śliwek, który idealnie nadaje się do popołudniowej kawy. To prosty sposób na pyszną i aromatyczną przekąskę.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 szklanki)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 łyżki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony - 250 g (1 słoiczek)
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
- Wbij jajka, wsyp cukier i miksuj za pomocą miksera na niewielkich obrotach.
- Dodaj pozostałe składniki oprócz dżemu i miksuj.
- Na końcu dodaj dżem i delikatnie połącz składniki.
- Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Ciasto zawiera gluten przez dodatek mąki pszennej, zamiast kupnego dżemu wykorzystaj domowe przetwory z owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk