Murzynek na oleju
Opublikowano: 18.02.2022 r.
Mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, jajka i kakao – te składniki to podstawa murzynka na oleju. Przygotowanie tego klasycznego wypieku jest proste i szybkie, a efekt – pyszny i idealny do popołudniowej kawy. Przekonaj się, jak z tych kilku składników powstaje ciasto o intensywnie czekoladowym smaku!
Składniki dla 7 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko do miski.
- Wbij jajka, wsyp cukier i miksuj na niewielkich obrotach.
- Wlej olej i odrobinę mleka.
- Dodaj kakao i miksuj do połączenia się wszystkich składników.
- Przełóż ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Ciasto zawiera gluten, ponieważ została użyta mąka pszenna.
~ Oliwia Gawron, dietetyk