Murzynek bezglutenowy
Opublikowano: 03.04.2022 r.
Masło, jajka, kakao, mleko i cukier to główne składniki naszego murzynka bezglutenowego. Dodaj do tego mieszankę mąki kukurydzianej, jaglanej i ziemniaczanej, a otrzymasz pyszne, wilgotne ciasto bez glutenu. Nasz przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a wynik na pewno zachwyci wszystkich miłośników słodkości.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 24 g
- Mleko 2% - 250 ml
- Cukier - 220 g
- Mąka kukurydziana - 115 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 200 g
- Mąka jaglana - 140 g
- Przyprawy - soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Masło roztop w garnku. Wystudź.
- Nastaw piekarnik na 175 st. C, a do blaszki włóż papier do pieczenia.
- Wszystkie mąki przesiej dwukrotnie przez sitko wraz z łyżką sody i kakao.
- Dodaj do suchych składników cukier oraz jajka.
- Zmiksuj całość i podczas miksowania dodawaj stopniowo mleko.
- Nie przestawaj miksować i dodawaj stopniowo także zimne, roztopione masło.
- Jednolitą masę wlej do blaszki.
- Piecz ciasto przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto jest bezglutenowe. Idealnie sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie mogą jeść glutenu. Super dla osób chorych na celiakię lub nietolerancję glutenu. Jest to jednak wysokokaloryczny wypiek. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które znajdują się w kakao.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości