Murzynek
Opublikowano: 18.02.2022 r.
Jajka, mąka tortowa, masło, kakao i cukier – to podstawowe składniki murzynka, pysznego i prostego do wykonania ciasta. Odpowiednio połączone tworzą aromatyczną, wilgotną i czekoladową mieszankę, która z pewnością zadowoli każdego łasucha. Składników jest niewiele, ale razem tworzą niezapomniany smak!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 szklanki)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 łyżki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w rondelku, wsyp cukier i kakao.
- Masę czekoladową odstaw do ostygnięcia.
- Jajka rozbij i podziel na białka i żółtka.
- Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.
- Mąkę wsyp do masy czekoladowej i dodaj żółtka, całość wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
- Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Ciasto zawiera gluten poprzez dodatek mąki pszennej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk