Muraturi

Opublikowano: 24.11.2021 r.
Kalafior, czerwona papryka, cebula i czosnek - to główne bohaterowie naszej muraturi! Ten tradycyjny przysmak wykorzystuje też świeży koperek i ostry chrzan, żeby dodać warzywom prawdziwego charakteru. Muraturi to idealny sposób na przedłużenie smaku lata w słoiku, prosto na Twój stół!
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 1000 g (1 średnich sztuk)
- Kalafior - 1000 g (1 mała sztuk)
- Papryka czerwona - 1000 g (4 duże sztuki)
- Cebula - 1000 g (10 dużych sztuk)
- Czosnek - 400 g (4 główki)
- Koperek ogrodowy świeży - 100 g (5 pęczków)
- Chrzan - 250 g
- Sól - 300 g
- Liście wiśni - 100 g
- Przyprawy - pieprz ziarna
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoiki, duża miska
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj dokładnie.
- Ogórki pozostaw w całości.
- Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ósemki.
- Kalafior podziel na mniejsze kawałki.
- Pokrój cebulę w pióra.
- W dużej misce umieść 6 litrów wody, dodaj sól i wymieszaj dokładnie.
- Słoiki do przygotowania kiszonek wyparz wrzątkiem.
- W każdym słoiku umieść ziarna pieprzu, ząbki czosnku, cebulę, gałązkę kopru oraz dwa liście wiśni.
- Następnie umieszczaj w słoikach warzywa.
- Słoiki wypełnione warzywami i przyprawami zalej solanką i zakręć szczelnie.
- Słoiki przez 3-4 dni powinny znajdować się w ciepłym miejscu, po tym czasie należy je przenieść w miejsce o temperaturze około 10-12 stopni.
Komentarz dietetyka
Muraturi to bardzo zdrowy pomysł na konserwowanie warzyw. Warzywa nie poddane obróbce termicznej zawierają wszystkie składniki mineralne. Są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają także bakterie probiotyczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny