Muffiny z płatków owsianych

Opublikowano: 21.05.2025 r.
Płatki owsiane, banan, jajko, mleko i słodkie maliny - to kluczowe składniki, które sprawiają, że te muffiny są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Delikatnie miksowane płatki owsiane tworzą puszystą bazę, banan dodaje naturalnej słodyczy, a odrobina miodu wszystko pięknie dosładza. No i te maliny - prawdziwa wisienka na torcie!
Składniki dla 8 porcji:
- Płatki owsiane - 100 g
- Banan - 120 g
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 3,2% - 130 ml
- Masło z orzechów laskowych - 20 g (1 łyżka)
- Miód - 40 g (2 łyżki)
- Maliny - 250 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, soda oczyszczona
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, blender, miska, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Płatki owsiane, banana, jajko, mleko, masło orzechowe i miód przekładamy do pojemnika od blendera.
- Składniki blendujemy na jednolitą konsystencję.
- Masę przelewamy do miski, a następnie mieszamy je z malinami.
- Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy masę z owocami.
- Muffinki pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Muffiny posiadają niski IG, dzięki czemu możemy je wprowadzić do swojej diety.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk