Muffiny z dżemem
Opublikowano: 08.04.2024 r.
Mąka pszenna, cukier, jajko, mleko i olej rzepakowy – te składniki tworzą bazę puszystych muffin. Środek wypełnia niespodzianka w postaci dżemu śliwkowego niskosłodzonego, który dodaje słodyczy i wilgotności. Dzięki proszkowi do pieczenia i sodzie oczyszczonej wypiek zyskuje idealną lekką strukturę.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 320 g (2 szklanki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 1,5% - 120 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Dżem śliwkowy niskosłodzony - 200 g
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W innej misce roztrzep jajko, dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
- Połącz obie masy i wymieszaj.
- Napełnij foremki na muffiny przygotowanym ciastem, na około 2/3 wysokości.
- W każdą foremkę na muffiny zrób niewielkie wgłębienie w środku ciasta za pomocą łyżeczki lub kciuka.
- Upiecz muffiny w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Muffiny możesz przygotować z dowolnym nadzieniem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk