Muffiny jajeczne
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Jajka, szynka wieprzowa i ser gouda – to trio, które tworzy podstawę naszych muffinów jajecznych. Dodaj do tego trochę szczypiorku i papryki czerwonej, a całość zalewasz mlekiem, żeby nadało lekkości. Masło oczywiście zadba o maślaną nutę całego przepisu. Idealna przekąska na każdą porę dnia.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 6 szt. (6 jajek rozmiar M)
- Szczypiorek - 10 g (2 łyżki)
- Szynka wieprzowa - 75 g
- Papryka czerwona - 110 g (1/2 papryki)
- Mleko 2% - 36 ml (3 łyżki)
- Ser gouda - 100 g (W kostce)
- Masło - 14 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, miska, trzepaczka do jajek, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Pół papryki i szynkę pokrój w drobną kostkę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Szczypiorek posiekaj.
- Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz do smaku. Wymieszaj i dodaj mleko, szczypiorek, paprykę, szynkę oraz 2/3 startego sera.
- Formę na 6 muffinek wysmaruj masłem. Następnie rozlej masę do wszystkich wgłębień w formie.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Muffiny jajeczne piecz ok. 15-18 min.
- Po wyjęciu muffinek z formy posyp je resztą starego sera.