Muffiny bananowe
Opublikowano: 23.04.2022 r.
Banan, mleko 2%, olej rzepakowy i mąka pszenna typ 500 to podstawowe składniki, które tworzą magię pysznych muffinów bananowych. Słodyczy dodaje im cukier, a delikatne wnętrze obłędnie pachnących babeczek sprawi, że nie można im się oprzeć. Te muffiny to prosty sposób na smaczny deser lub przekąskę na każdą okazję.
Składniki dla 15 porcji:
- Banan - 200 g (2 sztuki)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 60 ml (1/4 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka do babeczek, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajko, wsyp proszek do pieczenia.
- Dodaj rozgnieciony banan, wsyp cukier i wlej olej. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto rozlej do foremek i wstaw do piekarnika.
- Upiecz babeczki przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Babeczki możesz przygotować z dodatkiem kakao lub czekolady.
~ Oliwia Gawron, dietetyk