Muffinki z truskawkami
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Masło, mąka pszenna, mleko i jajka to kluczowe składniki, które tworzą bazę tych puszystych muffinek, ale to truskawki nadają im wyjątkowego smaku i aromatu. Z dodatkiem cukru, te muffinki są słodkie i rozpływające się w ustach. Idealne na deser lub słodką przekąskę do kawy.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Masło - 100 g
- Mleko 3,2% - 130 ml
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 200 g
- Truskawki - 400 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, papilotki do muffinek, rózga, miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuszczamy w rondelku. Następnie do miski dodajemy jajka, mleko i masło. Składniki mieszamy rózgą lub mikserem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy produkty sypkie.
- Następnie wlewamy do nich masę z jajek. Całość delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników.
- Na koniec do ciasta wrzucamy pokrojone truskawki. Ponowie mieszamy.
- Ciasto na muffinki przelewamy do papilotek. Babeczki pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Babeczki mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk