Muffinki z nutellą
Opublikowano: 08.03.2022 r.
Jajka, mąka orkiszowa i krem czekoladowy typu Nutella to trio, które w tym przepisie na muffinki gra pierwsze skrzypce. Do tego dodajemy cukier, mleko i odrobinę oleju rzepakowego, a całość spinamy proszkiem do pieczenia i kakaem. Tak powstają puszyste, czekoladowe muffinki, które są idealne na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka orkiszowa - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Krem czekoladowy typu nutella - 200 g
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 120 ml (pół szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej piany.
- Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj do połączenia składników.
- Wlej olej, mleko i zmiksuj krótko.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
- Napełniaj je ciastem do połowy wysokości.
- Do każdej babeczki dodaj po łyżeczce nutelli i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
- Babeczki wystudź i umieść na paterze.
Komentarz dietetyka
Muffinki z nutellą to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Babeczki są także źródłem błonnika pokarmowego. Babeczki powinny występować w naszej diecie nie częściej niż raz w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny