Muffinki z masłem orzechowym
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Masło z orzechów arachidowych, cukier, jajka i mąka pszenna – to główne składniki, które zamieniają zwykłe muffinki w małe, przepyszne arcydzieła. Do tego trochę proszku budyniowego i oleju rzepakowego, i mamy gotowy przepis na idealne muffinki z masłem orzechowym.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 200 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 250 g
- Budyń (proszek) - 40 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 150 ml
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
- Połącz ze szklanką wody, jajkami i olejem.
- Do masy na ciasto dodaj masło orzechowe i dokładnie rozmieszaj rózgą.
- Foremki na babeczki wypełnij ciastem.
- Piecz w 180 st. C przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera dość dużo cukru, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny