Muffinki z mascarpone
Opublikowano: 24.07.2021 r.
Mąka pszenna, dojrzałe banany, jajka, cukier, masło i oczywiście mascarpone - te składniki to podstawa naszych muffinek z mascarpone. Puszyste, wilgotne i pełne smaku, zadowolą każdego łasucha. Rezultat? Przepyszne muffinki, które są idealnym połączeniem delikatności mascarpone z naturalną słodyczą bananów i subtelnym aromatem masła.
Składniki dla 22 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Banan - 360 g (3 sztuki)
- Cukier - 250 g (150 g do ciasta i 100 g do serka)
- Masło - 150 g
- Kakao niesłodzone - 15 g (1,5 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Mascarpone - 250 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 22
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, blender, miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Banany obierz i zblenduj.
- Rozpuść masło i lekko przestudź.
- Ubij jajka z cukrem i dodaj do nich mąkę, banany, cynamon, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Dokładnie zmiksuj ciasto.
- Mascarpone zmiksuj z cukrem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Do foremek na muffinki włóż papilotki i nalej ciasto, na 3/4 wysokości foremki i wyłóż łyżkę serka na wierzch każdej muffinki.
- Piecz około 30 minut w 180 C.
- Po upieczeniu możesz jeszcze posypać babeczki kakao.
Komentarz dietetyka
Muffinki z mascarpone mają wysoki indeks glikemiczny, który możesz obniżyć zamieniając jasną mąkę na razową, a cukier na słodzik.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny